Thursday 6 November 2014

Nak cuba tak Resepi MAGGI SIHAT???


Gambar ni dah buktikan maggi yang kita makan selama ni kurang menyihatkan boleh bertukar menjadi lebih sihat.

Bahan-bahannya:
Sebungkus mee segera..(maggi@ikut pilihan)
Sebiji telur
Air
Garam buluh (PENTING!)

Cara-caranya:
Didihkan air.Masukkan maggi & perencahnya.Biarkan mendidih.Masukkan telur.Akhir sekali masukkan garam buluh secukup rasa..Sedia untuk dihidang!󾌫

Apa fungsi GARAM BULUH ni?
-Membekalkan tenaga.
-Kaya dengan magnesium,sumber mineral yang penting untuk jantung.
-Menyingkirkan toksin dalam badan.
-Meneutralkan asid.
-Bersifat ALKALI

Ulasan gambar:

Bawah kiri:-
Air rebusan maggi diuji dengan cecair pH (botol oren).Selepas campurkan beberapa titik cecair pH, warna air maggi tak berubah..masih kuning.
Keputusan ujian ~> BERASID

Bawah kanan:-
Air rebusan maggi yang sama diuji dengan garam buluh.Selepas campurkan sedikit garam buluh,warna air maggi berubah menjadi biru.
Keputusan ujian ~> BERALKALI 󾌸

Kesimpulannya:
Kalau nak makan maggi tak salah, yang penting kena letak bahan penting dulu..garam buluh! Baru selamat nak makan tanpa was-was...

Sekian resipi untuk malam ni. Selamat mencuba!

Kalau berminat nak dapatkan garam buluh ni, feel free to contact me ok... ;)

Whatsapp 019 6334858

No comments:

Post a Comment