Gambar ni dah buktikan maggi yang kita makan selama ni kurang menyihatkan boleh bertukar menjadi lebih sihat.
Bahan-bahannya:
Sebungkus mee segera..(maggi@ikut pilihan)
Sebiji telur
Air
Garam buluh (PENTING!)
Cara-caranya:
Didihkan air.Masukkan maggi & perencahnya.Biarkan mendidih.Masukkan telur.Akhir sekali masukkan garam buluh secukup rasa..Sedia untuk dihidang!
Apa fungsi GARAM BULUH ni?
-Membekalkan tenaga.
-Kaya dengan magnesium,sumber mineral yang penting untuk jantung.
-Menyingkirkan toksin dalam badan.
-Meneutralkan asid.
-Bersifat ALKALI
Ulasan gambar:
Bawah kiri:-
Air rebusan maggi diuji dengan cecair pH (botol oren).Selepas campurkan beberapa titik cecair pH, warna air maggi tak berubah..masih kuning.
Keputusan ujian ~> BERASID
Bawah kanan:-
Air rebusan maggi yang sama diuji dengan garam buluh.Selepas campurkan sedikit garam buluh,warna air maggi berubah menjadi biru.
Keputusan ujian ~> BERALKALI
Kesimpulannya:
Kalau nak makan maggi tak salah, yang penting kena letak bahan penting dulu..garam buluh! Baru selamat nak makan tanpa was-was...
Sekian resipi untuk malam ni. Selamat mencuba!
Kalau berminat nak dapatkan garam buluh ni, feel free to contact me ok... ;)
Whatsapp 019 6334858
No comments:
Post a Comment